Meu amigo Claudia

Meu amigo Claudia, Brazil, 2009.
R: Dácio Pinheiro

Meu amigo Claudia dokumentarni je film o ikoni brazilske queer scene, transeksualki Claudiji Wonder. Svoju je karijeru započela glumeći u brazilskim erotskim komedijama, a kasnije se proslavila kao jedno od ključnih imena klupske punk i rock scene Sao Paula. Film kroz niz intervjua, arhivskih snimaka, fotografija i novinskih natpisa prati njezin rad na filmu, kazalištu, glazbi i časopisima, gdje je kroz sitne subverzije utjecala na način na koji se transeksualne osobe predstavljaju u brazilskoj pop-kulturi toga vremena.

Film također prati i povijesne događaje koji su obilježili brazilsku povijest, ali na primjeru transeksualnih osoba na čijim su se leđima često slamali paradoksi brazilskog društva posljednjih tridesetak godina. Meu amigo Claudia zato govori i o aktivističkom radu Claudije Wander, koji je imao i svoju praktičnu stranu – organiziranje demonstracija za prava na seksualnu slobodu osamdesetih, kao i danas, kada vodi centar za pomoć transeksualnim osobama koje su često marginalizirane čak i unutar LGBTQ zajednice.

Meu amigo Claudia prikazuje se u sklopu programa suvremenog brazilskog queer filma Reel Tropical Extravaganza. Program je dio ovogodišnjeg festivala Queer Zagreb, čiji će se filmski dio održavati od 9. do 14. svibnja u zagrebačkom kinu Europa, te u Medici.

VN:F [1.7.7_1013]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)